Wat is EFT?

Ontwikkeling & werkingsmechanisme

HomeWat is EFT?

Wat is EFT - Emotional Freedom Techniques?

Emotional Freedom Techniques (EFT) is door grondlegger Gary Craig ontwikkeld in het begin van de jaren negentig. Hij heeft voortgebouwd op een groot aantal methoden en ontdekkingen uit verschillende disciplines, zoals kinesiologie, osteopathie, chiropractie en fysiotherapie. De EFT methode is inmiddels toe aan eigen wetenschappelijk onderzoek en de 'evidence base' is groeiende, maar wel nog bescheiden. De werking en het einddoel van EFT is de emotionele lading van traumatische gebeurtenissen en herinneringen neutraliseren door de stressreactie te ontkoppelen. De emotionele lading wordt zo omgezet in een reactie die weinig of geen emotie meer heeft, maar juist een neutrale of zelfs positieve herinnering/houding opwekt.

De EFT methode werkt bij alle stress en stressgerelateerde klachten

Ook in Nederland wordt de EFT methode steeds meer toegepast om met succes een positieve verandering in het leven te bewerkstelligen. De behandelingstechniek koppelt een bijzondere vorm van cognitieve therapie met acupressuur en deze combinatie maakt het een doeltreffende interventie. De twee verschillende methoden die wij aanbieden zijn Gold Standard EFT en Optimal EFT (hieronder verder toegelicht).

Hoe werkt de EFT techniek?

In deze behandelingstechniek wordt de relaxatierespons gestimuleerd door het zachtjes kloppen op een aantal acupressuurpunten. Wanneer er gelijktijdig wordt geconcentreerd op een stressvolle of  traumatische ervaring zal de stressrespons uitdoven. Aan het einde van de behandeling is daardoor het trauma omgevormd tot een neutrale herinnering die geen of weinig emotionele reacties opwekt. In feite wordt de stresskoppeling bij de herinnering aan een traumatische ervaring aangepakt en blijkt de EFT methode in de praktijk bijzonder succesvol en effectief. Zo pak je effectief stress en stressgerelateerde klachten aan.

Novet & EFT in Nederland

Novet geeft al 10 jaar trainingen in EFT en heeft bijna wekelijks contact met Gary Craig, de grondlegger van de methode. Vanaf 2011 bieden wij de Gold Standard EFT training aan en in 2018 is de Optimal EFT training aan ons aanbod toegevoegd. Wij zijn trots op onze samenwerking en op het feit dat wij sinds eind 2016 het Gary Craig Official EFT Training Center voor de Nederlandse taal zijn.

Lees hieronder meer over de twee officiële vormen van EFT!

Gold Standard EFT

Wat is Gold Standard EFT?

Gold Standard EFT is een behandelingstechniek waarin exposure therapie gecombineerd wordt met acupressuur.

Ontwikkeling

EFT is begin jaren negentig ontwikkeld door Gary Craig en is een afgeleide van Thought Field Therapy (TFT) van Roger Callahan die gespecialiseerd was in het behandelen van angststoornissen met behulp van cognitieve therapie. TFT  is zelf ook weer gebaseerd op ontdekkingen van anderen. In de vorige eeuw zijn publicaties gedaan over o.a. spiertesten, reflexpunten respectievelijk neurovasculaire punten, de relatie tussen klachten, spiertesten en reflexpunten. Toegepaste Kinesiologie, Touch for Health, Edukinesiologie en Brain Gym zijn voorbeelden van deze ontdekkingen. John Diamond (psychiater) tenslotte, bouwde verder op het werk van voorgangers en verschoof het accent van de Toegepaste Kinesiologie van fysieke problemen naar psychische en emotionele problemen. Hij wordt gezien als de geestelijke vader van vele benaderingen om m.b.v. spiertesten psychologsche problemen te identificeren en te behandelen.  Hij definieerde per meridiaan testpunten en emotiegerichte affirmaties voor de behandeling van diverse problemen. Hij observeerde ook dat de energie in meridianen* in disbalans raakt als gevolg van emotionele problemen en ervaringen. Achteraf kun je het werk van John Diamond zien als directe voorloper van TFT.

* Meridianen zijn een begrip uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine: TCM). TCM bestaat al meer dan 2500 jaar. De WHO (World Health Organization) heeft de 'Standard Acupuncture Nomenclature' (1e editie 1984, 2e editie 1991) gepubliceerd en die bevat een lijst van ongeveer 400 acupunctuurpunten en twintig (hoofd en andere) meridianen die vrijwel al deze punten verbinden.

Werkingsmechanisme

Het zachtjes kloppen op acupressuurpunten stimuleert de relaxatierespons van het lichaam. Door tegelijkertijd te focussen op de traumatische ervaring, dooft de stressrespons uit. Goed toegepast door een ervaren therapeut, worden traumatische ervaringen vaak opvallend snel geneutraliseerd. Na de behandeling is het trauma een neutrale herinnering geworden die weinig of geen emotionele reactie meer oproept. EFT ontkoppelt namelijk de geconditioneerde stressrespons van de trigger door een herconditionering van de Amygdala kern in het Limbische systeem (het deel van de hersenen waar emoties gegenereerd en gereguleerd worden).

Optimal EFT - Unseen Therapist

Wat is Optimal EFT ?

Optimal EFT is een behandelingstechniek waarin exposure therapie gecombineerd wordt met meditatie.

Ontwikkeling

Deze vorm van EFT is sinds 2015 beschikbaar en is gebaseerd op de principes van Gold Standard EFT, maar i.p.v. meridiaanpunten bekloppen wordt nu gemediteerd. Het is een bijzondere aanvulling op de 'gewone' EFT. Gary Craig is al voor het uitbrengen van Gold Standard EFT deze vorm gaan ontwikkelen, mede gebaseerd op zijn eigen spirituele ontwikkeling. Zijn ontwikkeling is vooral geïnspireerd door A Course in Miracles. Overigens is het voor het leren van Optimal EFT niet nodig om eenzelfde pad te bewandelen. Hij merkte echter destijds dat 'de wereld' er nog niet klaar voor was en heeft tot 2015 gewacht om hiermee naar buiten te komen. Hij heeft in de beginperiode van Gold Standard EFT wel gerefereerd aan deze ontwikkeling. Voor wie bekend is met zijn oude video's: hij meldt daarop dat we in de kelder van de healing high-rise zijn en wellicht ooit in het penthouse zullen aankomen waar kloppen niet meer nodig is..... Deze vorm van werken is alleen mogelijk als je zelf ook bereid bent aan je eigen spirituele ontwikkeling te werken. Het zal daarom dan ook niet voor iedereen passend zijn.

Werkingsmechanisme

Deze manier van werken vraagt veel oefening en ervaring in meditatie. Het doet een beroep op je vermogen om je te verbinden met wat Gary je innerlijke heler noemt. Deze innerlijke heler wordt door Gary de Unseen Therapist genoemd. Hij heeft er voor gekozen om deze therapeut een vrouwelijke identiteit te geven. Unseen Therapist heeft geen ego. Je mag haar ook Liefde, Bron, Boedha, Heilige Geest, Beschermengel, Universum, Innerlijke wijsheid, Moeder Aarde of iets anders noemen. Je bent helemaal vrij hier je eigen invulling aan te geven. Door tijdens de meditatie volledig te ontspannen en een vredige, liefdevolle staat van zijn op te roepen terwijl je tegelijkertijd focust op de traumatische ervaring, dooft ook op deze manier de bijbehorende stressrespons uit en wordt er 'vrede gesticht' in je systeem. Goed toegepast worden traumatische ervaringen vaak opvallend snel geneutraliseerd en meestal sneller en grondiger dan bij Gold Standard EFT. De ervaring tot nu toe laat zien, dat je met Optimal EFT een prachtige methodiek in handen hebt die heel veelzijdig is. Er zijn vele variaties in de meditaties beschikbaar die je veel mogelijkheden bieden. Optimal EFT laat in elk geval alle andere zogenaamde 'spin-offs' van EFT met gemak achter zich in effectiviteit.

Stressreactie

Zowel de Gold Standard EFT als de Optimal EFT trainingen pakken de stressreactie aan. Meer weten over deze stressreactie?

Engelstalig Gary Craig Official EFT® Training Center
Duitstalig Gary Craig Official EFT® Training Center
Franstalig Gary Craig Official EFT® Training Center
Spaanstalig Gary Craig Official EFT® Training Center
Portugees Gary Craig Official EFT® Training Center

Novet - Gary Craig Official EFT™ Training Center  •  Over ons  •  Nieuwsbrief  •  Contact  •  KvK 34121705

Copyright © 2009 - 2024  Novet  •  EFT opleiding & EFT cursus (Emotional Freedom Techniques)  •  Voorwaarden  •  Klachten  •  Privacy

EFT opleiding
EFT cursus
Centraal Register Kort Beroepsonderwijs