Official EFT

Hoe zit het nu precies?

HomeOfficial EFT

Wat is Official EFT?

Official EFT is de nieuwe term die Gary Craig gebruikt voor 'zijn' originele EFT omdat er zoveel varianten zijn ontstaan. Official EFT omvat zowel Gold Standard EFT als Optimal EFT. Gold Standard EFT is de vorm van EFT die sinds 1995 beschikbaar is en waarbij geklopt wordt op meridiaanpunten. Optimal EFT is de nieuwe vorm, waarbij meditatie ingezet wordt (sinds 2014 in ontwikkeling). Official EFT wordt alleen gegeven door Gary Craig zelf en de trainingscentra die hij daarvoor heeft aangewezen (waaronder Novet). Hij geeft aan dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt toen hij destijds EFT 'aan de wereld gaf'. Hij heeft zich destijds namelijk niet gerealiseerd dat mensen er dan hun 'eigen ding' mee gaan doen. Hierdoor lijkt hun versie niet meer op de oorspronkelijke EFT met de diepgang die nodig is om echt resultaat te krijgen. Lees onderaan deze pagina wat Gary er zelf over heeft geschreven.

Official EFT

Gold Standard EFT

De originele vorm van Emotional Freedom Techniques (EFT) zoals Gary die ontwikkeld heeft, waarbij een cognitieve focus therapie gecombineerd wordt met kloppen op een aantal meridiaanpunten volgens een vast protocol. Deze vorm van EFT is sinds 1995 beschikbaar en is sinds 2011 de gouden standaard. EFT is o.a. gebaseerd op TFT (Thought Field Therapy en NLP (Neuro Linguistisch Programeren).

Official EFT

Optimal EFT

De nieuwste vorm van Emotional Freedom Techniques (EFT) waarbij niet meer geklopt wordt maar gemediteerd wordt m.b.v. "Unseen Therapist" onze innerlijke heler. Optimal EFT maakte gebruik van principes die in vele tradities te vinden zijn, zoals dat wij allen een zijn en met elkaar verbonden, dat liefde alles overwint, en dat het gaat om 'Mind over Matter'. Deze vorm is sinds 2015 beschikbaar.

Gary Craig, EFT grondlegger

Mijn zorgen

De wereldwijde groei van EFT is niet zonder zorgen. Aan de ene kant brengt het hoop voor de mensheid, aan de andere kant, door problemen die ik zelf veroorzaakt heb, kent de EFT beweging ook minder goede kanten. Toen ik EFT in 1995 introduceerde, kon ik niet vermoeden dat miljoenen mensen het in handen zouden krijgen. Als ik dat had voorzien, dan had ik er voor kunnen zorgen dat iedereen de methode op dezelfde manier zou leren. Duidelijke instructie, consistentie in lesstof, consistente lessen. Standaarden voor de hele beweging. Op deze manier hadden alle EFT'ers dezelfde taal gesproken en hadden vernieuwingen gebouwd kunnen worden op een gemeenschappelijke basis. Maar, helaas, ik heb dat laten liggen, en zoals de zaken er nu voor staan, zijn er honderden EFT spin-offs, elk gestoeld op eigen overtuigingen en voorkeuren. Geen enkele standaard. Ze lijken wel enigszins op EFT maar inhoudelijk zijn ze nogal anders, en verschillen ze ook nog eens onderling. Eerlijk gezegd, weet ik niet of ik moet lachen of huilen om dit resultaat. Overal conflicten. Wat moet iemand die nieuw is, doen om het allemaal nog te begrijpen? Mijn advies is, natuurlijk, dat je EFT hier leert .... van de bron .... waar alles klopt en consistent is. Maar, als je andere spin-offs wilt exploreren, dan vind je ze overal op het internet. Ze gebruiken allemaal een vorm van de afkorting EFT of de veelgebruikte koosnaam 'Tapping' in hun titels. Op een enkele uitzondering na, heeft de meerderheid van de promotors van de spin-offs geen enkele diepgaande training in EFT bij mij gevolgd en, als resultaat daarvan, hebben ze een 'lichtere' versie van EFT gemaakt. Jammer genoeg, heb ik berichten ontvangen dat in elk geval een van die spin-offs mensen behoorlijk heeft getraumatiseerd tot en met suïcidale gedachten aan toe. Natuurlijk kan ik de meeste spin-offs niet goedkeuren en niet ondersteunen. Ik zou willen dat ik dat wel kon. Dan zouden ze meehelpen aan de goede verspreiding van EFT.

e-hugs, Gary

Engelstalig Gary Craig Official EFT® Training Center
Duitstalig Gary Craig Official EFT® Training Center
Franstalig Gary Craig Official EFT® Training Center
Spaanstalig Gary Craig Official EFT® Training Center
Portugees Gary Craig Official EFT® Training Center

Novet - Gary Craig Official EFT™ Training Center  •  Over ons  •  Nieuwsbrief  •  Contact  •  KvK 34121705

Copyright © 2009 - 2024  Novet  •  EFT opleiding & EFT cursus (Emotional Freedom Techniques)  •  Voorwaarden  •  Klachten  •  Privacy

EFT opleiding
EFT cursus
Centraal Register Kort Beroepsonderwijs